Wandelen op Kreta

Imbros Kloof

Zoals gezegd er zijn zo een 50 kloven op Kreta. Ikzelf heb er in 4 kunnen wandelen tijdens onze Griekse Vakanties. Bergkloven staan altijd garant voor een overweldigend natuurschoon. Variërend van nauwe bergpaadjes tot wijde natuur van bomen, planten en bloemen. De Imbroskloof, daar was ik nog in het tijdperk van de analoge foto. Het moet in 1990 geweest zijn. En als ik de foto’s daarvan heb gevonden zal ik er hier een paar plaatsen :). De Imbroskloof is ongeveer 7 kilometer lang, ze ligt in het Lefka Ori gebergte en loopt van het dorpje Imbros op de hoogvlakte Komitades. In het jaar dat ik daar was, was er in deze kloof geen water. Het rook er heerlijk naar tijm. En er was geen winkel waar je iets kon kopen. Er werd ook geen toegang geheven.

Samaria Kloof

De tweede kloof die ik heb bezocht was de wereldberoemde Samariakloof. Deze kloof is in 1992 uitgeroepen tot nationaal park, vanwege de zeldzame planten die er groeien en de zeldzame dieren die er wonen. Dit moet rond 2000 zijn geweest, mijn oudste dochter was toen een jaar of 10. Deze kloof is 16 kilometer lang waarvan het eerste gedeelte (3km) alleen stijl afdalen is. En vergis je niet zoals ik deed. Aan het eind van de kloof zijn een paar tavernes, ik dacht ik neem een biertje. MAAR daarna was het nog zo een 6 kilometer lopen naar de boot. De Samariakloof loopt van Skafia naar de Libische zee, het plaatsje Agia Roumeli. Dat plaatsje heeft geen verbinding via de weg en je kan er alleen maar met de boot wegkomen. Maar die laatste 6 kilometer naar de boot is erg lang met een biertje in je benen. Ik denk wel dat de Samariakloof de mooiste kloof is die ik op Kreta heb gezien. Maar ook de zwaarste om te lopen. De wanden zijn op sommige punten 500 meter hoog. En het smalste punt is slechts 4 meter breed, wat erg indrukwekkend is. In de kloof stroomt water wat je kan drinken. En ergens halverwege is er een winkeltje waar je wat te eten en te drinken kan kopen.

Omdat je Niet terugkomt bij het beginpunt, Skafia, en omdat je aan het eind met de boot van Agia Roumeli naar Chora Sfakion of Paleochora moet varen is het lastig om op eigen gelegenheid te gaan. Er is ook een mogelijkheid om vanaf Chora Sfakion of Paleochora naar Agia Roumeli te varen en vanuit daar de kloof in te lopen, dit noemt men “The Lazy Way”. Om daarna vervolgens weer terug te varen. Boven aan het beginpunt en beneden aan het eindpunt wordt er entree geheven. Deze kloof is niet heel het jaar begaanbaar, omdat er een deel van het jaar een hogere waterstand is.

Kritsa’s Kloof

Derde kloof, de Kritsa Kloof, deze ligt op 9 kilometer van Agios Nicoloas, en vlakbij het bergplaatsje Kritsa. Daar heb ik gewandeld, weer samen met mijn oudste dochter in 2006. Je moet er even naar zoeken, want het staat niet altijd even goed aangegeven.
Kritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse Vakantie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je kan georganiseerde wandelingen boeken, maar je kan ook alleen gaan. Je kan beginnen met wandelen in Tapes. Wij zijn begonnen in Kritsa. Maar we zijn niet helemaal tot Tapes doorgelopen. Het is een hele mooie kloof. Met veel natuurschoon, als je van bergen houd en nauwe doorgangen dan is deze kloof ook wat voor jou. Er is in deze kloof niets te koop, wij hebben er ook geen water gezien. In 2006 werd er geen toegang geheven.
Kritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse Vakantie

 

 

 

Je loopt door een kloof waar het soms heel wijds is en soms heel nauw. En soms mag je lekker klauteren. Als het heel heet is in de zomer moet je echt in de gaten houden dat je voldoende water bij je hebt, ook voor de terugweg. En vergeet niet wat te eten mee te nemen.

Kritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieKritsa's kloof, Griekse VakantieGrieks bier, Griekse Vakantie

 

 

 

 

 

 

Zoals je ziet af en toe een hele klauterpartij. En na zo een wandeling in de hitte in de bergen smaakt zo een biertje ZO lekker 🙂

Richtis Kloof

In deze kloof was ik in 2011, ik was er alleen. Voor ik de kloof inging heb ik iemand laten weten waar ik was, zodat als er me eventueel iets zou gebeuren men wist waar ik uithing. De Richtis kloof kom je tegen als je van Agios Nicolaos naar Sitia rijdt.


Grotere kaart weergeven
Bovenaan de weg staat een bordje en een kaart. Ik heb daar mijn auto neergezet en ben op mijn gemak naar beneden gelopen. Dat is ongeveer 20 minuten redelijk stevig afdalen. Op de terugweg had ik daar ernstig spijt van :). Want de weg naar beneden is redelijk te berijden. Als met je auto naar beneden rijdt kan je die parkeren bij dit bruggetje.
Richtis kloof, Griekse Vakantie

In de hele kloof stroomt er water. Ik was er hartje zomer, juli 2011. Alleen had ik niet nagevraagd of dit water drinkbaar was, dus ik durfde het niet te drinken. In de kloof is in het begin wat landbouw, en er staan ook wat ruines. Ooit hebben er dus mensen gewoond in de kloof. Zelf ben ik niet tot aan het eind van de kloof gelopen. Omdat het op sommige plaatsen best veel klimmen is. En ik had niet genoeg water bij me. Richtis Kloof is heel groen, het stroompje moet je regelmatig oversteken omdat het pad oversteekt. Ook loopt het pad soms zo een tien meter boven het dal. Ergens is er een 15 meter hoge waterval. Maar zo ver ben ik niet gekomen. Toch heb ik genoten van diverse stroom versnellingen. En met mijn voeten verkoeling gezocht in het verkoelende waterstroompje.
Richtis kloof, Griekse VakantieRichtis kloof, Griekse VakantieRichtis kloof, Griekse VakantieRichtis kloof, Griekse Vakantie

Op een bepaald moment toen ik op de helft van mijn water was, besloot ik terug te gaan. Op de heen weg loopt het pad diverse keren hoog boven de kloof, zo word je geleid. Omdat het pad langs de stroom te lastig is. Het pad lijkt zo door de jaren te zijn ontstaan. Maar toch staan er wat pijlen en hekjes op sommige plaatsen. Echter op de terugweg had ik niet altijd in de gaten dat ik weer omhoog van de stroom weg moest. Op sommige plaatsen moet je dan onder struiken en boomtakken door kruipen en aardige stenen hellingen opklimmen. Beter is het om als je dat tegenkomt toch een stukje terug gaat. Je merkt vanzelf als het pad moeilijk wordt en je moet onder bomen door kruipen zit je verkeerd.

Richtis kloof, Griekse VakantieRichtis kloof, Griekse Vakantie

Richtis kloof, Griekse Vakantie

Hier ben ik omgekeerd

Het grappige is, waar ik dan aan loop te denken als ik zo een boom zie, ’s winters kan het water denk ik best hard stromen in zo een bergkloof. Dat zie je aan sommige stenen hoe die zijn uitgeslepen.

Nadat ik terug bij de brug was, de ingang van de kloof was mijn water op, en moest ik nog het stuk naar de weg boven lopen. Wat op de heenweg een kleine 20 minuten was. Omhoog lopen in ruim 30 graden zonder water. “Dat was een beetje dom”. Neem altijd voldoende water mee en vergeet niet iets te eten mee te nemen. Maar als je alleen gaat laat dan in ieder geval iemand weten waar je aan het wandelen bent.

4 thoughts on “Wandelen op Kreta

 1. Hi,

  About Richtis gorge, although, due to lack of information, you made a very sensible decision, you should know that at the end of the gorge (at the beach level) there is a fountain with fresh running water from a source in the mountains (potable and 100% clean) which runs all year 24/7. You could have refilled there. Now you know:)

  • Hello K,

   Thanks for your add! I probably will have to go there next time when I am at Crete. And that time I will take more water with me and park my car a little lower then the previous time.
   Also it is nice to see you understood my story even though it is in Dutch

   Kind Regards,
   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *