Kreta geschiedenis

Geschiedenis heel kort

Al menig keer zijn wij op vakantie geweest naar Kreta. Kreta is het grootste, één van de meest welvarende Griekse eilanden en tevens meest zuidelijke eiland van Griekenland. Er is al veel over geschreven. Als je meer wilt weten over de geschiedenis dan staat dat uitgebreid op de Wiki van Kreta.

Daar begint men met schrijven over Kreta in de Minoïsche tijd zo een 6500 v.Chr. Toen zijn er voor het eerst mensen naar Kreta getrokken vanuit klein Azië. Rond 1000 v.Chr. trokken er Dorische volken naar het eiland. Daarna hebben nog achtereenvolgens Romeinen, Arabieren, Byzantijnen, Venetiërs en Turken Kreta overheerst.

Kreta is altijd behoorlijk zelfstandig geweest, eind 19de en begin 20ste eeuw wilden veel mensen bij Griekenland horen, ook vonden veel landen dat Kreta bij Griekenland moest horen. En in 1913 is Kreta weer opgenomen in het Griekse Koninkrijk.

Indeling

Kreta heeft vier provincies, namelijk Chania, Rethymno, Iraklion en Lassithi, welke op de onderstaande kaart naast elkaar liggen van links naar rechts, of terwijl van west naar oost. Het ligt in het zuiden van de Egeïsche Zee en ze vormt de grens met de Libische Zee.


Grotere kaart weergeven

Kreta is 260 kilometer lang, en varieert van 12 kilometer tot 60 kilometer breed. Het is zeer bergachtig, er zijn van west naar oost drie gebergtes. In het westen liggen de Lefka Ori ook wel Witte Bergen genoemd, daarvan is het hoogste punt 2452 meter. In dit gebergte loopt de Samariakloof. Op het centrale deel van Kreta ligt het Idagebergte, met als hoogste punt 2456 meter. In het oosten ligt bij de Lasithihoogvlakte het Diktigebergte. Met als hoogste punt 2148 meter. De bergen bestaan voor het grootste deel uit kalkzandsteen. Er zijn heel veel grotten en tegen de 50 kloven.

Iraklion is de hoofdstad van Kreta, en teven de op drie na grootste stad van Griekenland. Andere grote steden op Kreta zijn Chania, Rethimon, Agios Nicoloas en Ierapetra.

Over het algemeen is het klimaat op Kreta voor ons vakantiegangers goed. Het middellands zee klimaat brengt, hete droge zomers. Zomers is het vaak rond de 30 °C en soms loopt de temperatuur op tot 40 °C. Maar doordat het bijna altijd waait is het er heel goed uit te houden. De winters zijn er mild en dan regent het er veel. In de winter is er zelfs een mogelijkheid om te skiën.

Een heerlijk eiland voor een zonnige vakantie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *