Bloemkoolsoep

Ik hou niet van eten weggooien. En als wij bloemkool eten dan is er vaak nog een aardige portie over, en dat staat dan meestal een paar dagen in de koelkast en uiteindelijk gooien we het toch weg omdat gekookte bloemkool meestal niet meer lekker is als we het opwarmen. Vandaag maak ik een bloemkool soep. Overigens is soep heel goed voor onze spijsvertering, een voorgerecht brengt die alvast opgang zodat onze spijsvertering optimaal is tijdens het hoofdgerecht.

– kookvocht van bloemkool
– peterselie
– groenteĀ bouillonblokjes
– een ui
– twee flinke eetlepels bloem
– bloemkool
– kookroom 100 ml
– peper en zout naar smaak

Wanneer je bloemkool eet kook je de bloemkool zoals je altijd doet. Misschien met wat meer water, je hebt ongeveer een liter kookvocht nodig. Wanneer de bloemkool gaar is en je giet de bloemkool af vang je het kookvocht op. Ik zet altijd een vergiet op een soeppan.

Natuurlijk eet je nu eerst de bloemkool op en op een later moment maak je de bloemkoolsoep af. šŸ™‚

Schil en snipper de ui. Fruit de ui glazig in een paar eetlepel olijfolie. Als de ui glazig is mag de bloem bij de ui. Roer dit tot een stevige egale massa. Als niet alle bloem meewil doen heb je te weinig olie in de pan. Doe dan wat olie erbij tot het een egale massa is zonder droge bloem. Alles op een matig warm vuur. De massa mag niet gaan kleuren, maar moet wel heet blijven. Dit wat je nu hebt heet een roe. Al weet ik niet helemaal zeker hoe je roe spelt.

Nu gaan we langzaam het kookvocht bij de roe voegen. In het begin heel langzaam, begin gerust met twee eetlepels kookvocht. Roer dit weer tot een egaal mengsel. Alles nog steeds op een matig warm vuur. Voeg nu steeds grotere hoeveelheden kookvocht toe, maar let op niet te snel te veel want dan krijg je klonten en die krijg je heel moeilijk of niet meer weg.

Als al het kookvocht in de roe is verwerkt, moet je een dunne gebonden soep overhouden. Nu mag ook de bloemkool die je over had van je bloemkool maal in de soep erbij. Fijngehakte peterselie naar smaak erbij. Op dit punt moet je de soep proeven. Er zat al zout in het kookvocht dus je kan niet zomaar een bouillonblokje erbij doen. Proef en besluit of je er een bouillon blokje bij wil of niet. Maar in bouillonblokjes zit ook zout. En te veel zout maakt elk gerecht oneetbaar. Dus bouillonblokjes, peper en zout naar smaak. Op dit punt roer ik een staafmixer door de soep om de bloemkool fijn te maken. Maar dat kan ook met een vork. Net voor het opdienen nemen we de soep van het vuur en doen we de kookroom in de bloemkoolsoep.

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes

One thought on “Bloemkoolsoep

  1. Pingback: Keriesoep van bloemkool kookvocht en bloemkool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *