Moussaka

Moussaka met bechamelsaus

Vandaag maak ik Moussaka met bechamelsaus.

Moussaka met bechamelsaus net uit de oven

Moussaka met bechamelsaus net uit de oven

Voor de vulling

 • 1 Courgette
 • 1 Aubergine
 • pakje van 180 gram Tofu roerbak gehakt, (elke variant van gehakt is goed, alleen is dat een vegetarische variant)
 • 5 grote aardappels
 • 1 grote tomaat of 2 kleinere
 • strooikaas

De tomaat en de strooikaas zijn als garnering bovenop.

Voor de tomatensaus

 • 1 pakje tomatensaus (390gram), er zijn veel soorten tomatensaus te koop, onze groot grutter heeft er één van een groot Italiaans merk ;), die noemen ze tomatenbasis
 • 1 grote ui
 • 2 flinke eetlepels van onze kruidenmix voor Moussaka (deze vind je hier)

Voor de bechamelsaus

 • 40 gram boter
 • 40 gram bloem
 • een halve liter melk
 • 80 gram pittige kaas
 • 2 ei-dooiers
 • naar smaak peper, zout en nootmuskaat

Olijfolie om in te bakken.

Hulpmiddelen

Oven, grilpan, ovenschaal circa 2 liter, steelpan

De Moussaka vulling

Was de groente en schil de aardappels. Begin met de aubergine in plakken te snijden, leg deze in een bak met zout water. Dan gaat de scherpte er vanaf. Ga verder met de aardappels, snij deze in dunne plakken, en bak ze rauw in een laagje olijfolie goudbruin op een hele lage pit. Ze worden dan lekker krokant. Ze moeten wel lang genoeg bakken om gaar te worden. Maar als je ze langzaam bakt tot ze goudbruin zijn, zijn ze ook gaar. Als de aardappels aan het bakken zijn snij je de courgette in plakken. Als je een grilpan hebt bak je de plakken in de grilpan, zodat ze er glazig uit beginnen te zien. Bak ze aan twee kanten. Je hoeft de grilpan alleen met een kwast in te vetten met olijfolie. Zezijn ongeveer in twee minuten klaar.
Haal de aubergine uit het zoute water laat ze even uitlekken. Bak ook deze in de grilpan. Let op! gebruik niet teveel olie. Vet de grilpan alleen even in. Vooral aubergine zuigt alle olie die je gebruikt helemaal op. Als de aubergine in de grilpan ligt duw ze dan af en toe een beetje aan met een vork. Bak ook deze aan twee kanten. En ze zijn ook in ongeveer twee minuten klaar. Maar je mag ook de grilpan best heet laten worden.
Als de aardappels, de aubergine en de courgette klaar zijn zet je ze even weg op keukenpapier tot de rest ook klaar is.Courgette grillen in de grilpan

Aubergine grillen in de grilpanAarappels bakken voor de moussakaCourgette net gegrildAubergine net gegrildBak als laatste de tofugehakt even aan. Je kan natuurlijk ook gewone gehakt nemen. Die maak je klaar zoals je gehakt altijd klaar maakt. Bak deze gaar door er steeds in te roeren en met een vork in te prakken. Wij noemde dat vroeger bij mijn moeder thuis “prakgehakt”. Gebruik je de tofugehakt dan hoef je die alleen even in 4 à 5 minuten aan te bakken.

De tomatensaus

Schil de ui, snij deze in grove stukken. Bak de ui in een steelpan met een dikkere bodem in een laagje olijfolie, tot bij bijna gaat carameliseren. Ik ben daar zelf gek op. Om dit te doen bak je de ui in olijfolie tot hij donkerbruin begint te worden. Dit geeft de ui een zoetere smaak. Doe er nu de tomatensaus bij, en doe er de Moussaka kruidenmix bij. De tomatensaus is nu klaar, maar laat hem even 5 tot 10 minuten indikken door hem op een heel laag pitje te laten pruttelen, zonder deksel maar wel regelmatig even roeren. Dan komen de kruiden ook beter tot hun recht.

De bechamelsaus

Bechamelsaus is niet moeilijk om te maken je moet er alleen even bijblijven. En vooraf alles klaarzetten wat je nodig hebt. Je begint met de boter, laat deze langzaam smelten. Het mag niet kleuren of gaan borrelen. Als de boter is gesmolten gooi je in één keer de bloem erbij. Dit roer je door elkaar tot het één egale massa is. Vervolgens kom je op een cruciaal moment, want nu moet je in kleine porties de melk erbij gaan doen. Als je niet zeker bent kan je beter kleinere porties nemen dan grote. Doe je er teveel melk ineens bij dan krijg je klonten. Steeds na een portie melk roer je het mengsel goed door elkaar. Als het mengsel wat dunner wordt kan je grotere porties melk erbij doen. Als je maar steeds zorgt dat je een egale massa hebt zonder klonten. Haal nu de saus van het vuur. Doe er de kaas doorheen. Zout, peper en nootmuskaat naar smaak. De saus moet zacht smaken. Laat de saus wat afkoelen. Maar doe voor je hem gebruikt, bovenop de moussaka, de twee eierdooiers door het mengsel. Als je de eierdooiers er doorheen doet als de saus nog te warm is gaat het ei stollen. Bechamelsaus met kaas voor de moussakaBechamelsaus met kaas voor de moussaka

Alledrie de gedeeltes zijn nu klaar, maak wel de bechamelsaus als laatste want als die te lang staat of teveel afkoelt wordt het een hele dikke massa.
Nu gaan we de moussaka in elkaar zetten. Hij wordt opgebouwd in lagen. Begin met de aardappel in een laag op de bodem van de ovenschaal te leggen, daarop leg je de aubergine. Daaroverheen spreid je de tomatensaus. Alles egaal verdeeld over de schaal. Op de tomatensaus verspreid je de tofugehakt. Daar leg je de plakken courgette op, deze druk je een beetje in de tomatensaus. En nu de laatste laag de Bechamelsaus. Stort deze op de courgetteplakken. Maak het gerecht goed dicht. Dus ook aan de randjes van de schaal goed afsmeren met de bechamelsaus. Als versiering kan je er plakken tomaat opleggen en kaas overheen strooien. De tomaten worden extra lekker als je ze insmeert met olijfolie.

Bak nu de Moussaka 45 minuten op 170 graden, net zo lang tot de kaas en de bechamelsaus beginnen te kleuren. Bechamelsaus op de musakaMusaka voor hij in de oven gaat

De kruidenmix maakte echt dat deze moussaka smaakte zoals ik hem wel eens op een Grieks strand heb gegeten.

3.00 avg. rating (53% score) - 2 votes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *