Broodpudding met whiskysaus

Broodpudding met whiskysaus

Ik heb een enorme hekel aan eten weggooien. Maar heel vaak staan we met zijn alle in Nederland brood in de afvalbak te gooien. Vooral stokbrood is de volgende dag niet meer zo lekker. Broodpudding is de oplossing voor al je overtollig wit oud brood.
broodpudding met whisky saus

 • 300 gram stokbrood of ander witbrood
 • 1 liter melk
 • 80 gram gesmolten boter
 • 300 gram witte suiker
 • 100 gram thymhoning
 • 1 zakje vanillesuiker
 • 2 eetlepels custard poeder
 • 3 eieren los geklopt
 • 250 gram rozijnen

Voor de saus

 • 150 gram boter
 • 200 gram blonde basterdsuiker
 • naar smaak een flinke eetlepel honing
 • 1 ei
 • een borrelglas whisky

Voorbereiding 1 uur, baktijd 1 uur tot 1,5 uur
Oventemperatuur 160 graden
Een nagerecht waarvan je heel snel te veel maakt. Ik wilde voor 6 personen maken en ik schat dat ik voor 10 man gemaakt had.

Snij het stokbrood of het andere witte brood in stukken. Doe het in een kom, en doe de melk erbij. Roer dit goed door elkaar en zet het even weg, zodat het brood de melk goed opneemt.broodpudding met whisky sausbroodpudding met whisky saus

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In de tijd dat het brood staat te weken in de melk zet ik de andere spullen klaar. Ik smelt de boter, heel langzaam het mag niet kleuren. Ik doe de suiker en de honing in een kom. De rozijnen, de vanillesuiker, de custard doe ik bij elkaar. Ik klop de eieren los.

Ik had keihard brood erbij zitten, toen ik zeker wist dat het brood genoeg met de melk was gemixt deed ik de honing en de suiker bij het melk brood mengsel. Daarna de rozijnen, vanillesuiker en de custard, ook bij de melk met brood. Dit alles goed doorroeren, als het een egaal mengsel is even proeven wat je er van denkt…. dit zijn mijn favoriete momenten. PROEVEN. Als je vindt dat het goed smaakt kan je het losgeklopte ei door het brood/melk mengsel roeren.

Nu zijn we bijna klaar. Neem een ovenschotel van twee liter, doe daar de gesmolten boter in. Stort er vervolgens het melk-brood mengsel op. En zet dit in een oven die voorverwarmd is op 160 graden.

broodpudding, een echte caloriebombroodpudding, een echte caloriebom

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bak de broodpudding 1 uur tot 1,5 uur tot hij mooi bruin begint te kleuren. In het midden mag hij wat los blijven, en aan de rand moet er een bruine korst op komen, zoals op de rechterfoto hierboven. Als je erin prikt met een vork moet het stevig aanvoelen, en niet te veel aan de vork hechten.

Tijdens het bakken maak ik de whiskysaus, daar zitten gelukkig minder calorieĆ«n in (not šŸ™‚ )
Roer de boter los, doe er vervolgens de suiker en honing bij. En roer dit zoveel mogelijk door elkaar. Verwarm dit nu au bain marie.
broodpudding, whiskysaus au bien mariebroodpudding, whiskysaus au bien marie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De suiker en de boter worden nu een egaal mengsel. Als dit mengsel goed heet is zet je het uit en doet het losgeklopte ei erbij. Op deze manier kan je het ei gebruiken zonder dat je rauw ei gebruikt. Ik raad altijd het gebruik van rauw ei af. Laat deze saus afkoelen. Niet meer verwarmen anders stolt het ei en is de saus onbruikbaar. Als je helemaal zeker wilt zijn koop je gepasteuriseerd ei, wat je in sommige winkels in een pak kan kopen. Dan ben je veilig.
Als de saus goed is afgekoeld doe de het borrel glas whisky bij de saus.

Als de broodpudding uit de oven is laat je hem afkoelen. Serveer de broodpudding op een dessertbord en schenk er wat van de saus overheen.

Naschrift, Au bain marie is een kooktechniek waarbij je een pan in een andere pan met water zet. Door het water te verwarmen verwarm je de pan in de pan met water en verwarmd op die manier je gerecht.

4.00 avg. rating (60% score) - 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *