Zuurkool maken

Zelf Zuurkool maken

Zelf zuurkool maken, het klinkt als heel moeilijk, maar met de juiste spullen en uitleg is het heel makkelijk. Laatst vertelde ik op een feestje dat ik zelf zuurkool maak. Toen vroeg mijn gesprekspartner “Hoe maak je dat zuur? Doe je er azijn bij?” Zuurkool maken wordt niet meer gedaan door veel mensen dat is duidelijk.
Maar als je van zuurkool houdt is het zeker de moeite waard om een keer te proberen. Op wikipedia staat: “Zuurkool is gesneden witte kool die door de inwerking van diverse melkzuurbacteriën geconserveerd is. Zuurkool smaakt hierdoor zuur.” Mijn oma gebruikte vroeger een grote keulsepot met een bord en een steen erop. Tegenwoordig heb je plastic vaten die je ervoor kan gebruiken. Maar let op neem plastic wat ervoor geschikt is, plastic kan de hele smaak bederven als het de verkeerde is. Wil je toch iets van steen gebruiken controleer dan dat je iets met loodvrije glazuur gebruikt. Ikzelf heb een echt zuurkoolvat aangeschaft ooit op een rommelmarkt.
Het beste begin je begin oktober, eenmaal in het vat moet de kool ongeveer 4 tot 6 weken rijpen. Maar dan heb je voor de hele winter zuurkool. Ik schrijf dit op begin maart, dat komt omdat ik in Oktober zuurkool heb gemaakt en die was begin februari al op. Omdat ik veel heb weggeven. Begin februari heb ik toch nog een half vat zuurkool gemaakt die moet nu bijna klaar zijn.

Zuurkool maken met een echt zuurkoolvat

 

Wat heb je nodig?

Bij dit recept ga ik uit van een 10kg zuurkool

 • Iets waar je de zuurkool in wil laten, zoals je op de bovenstaande foto ziet is dit vat een 10 liter vat
 • 10 kg kool, ik heb savooie-, spits-, groene- en wittekool genomen, gewoon wat ik bij de groentewinkel zag. Als je biologische zuurkool wilt, neem je biologische kool.
 • 350 gram zeezout, of in ieder geval ongeraffineerd zout.
 • Jeneverbessen, ongeveer 15 gram
 • Mosterdzaad, ongeveer 15 gram
 • Zwarte peper korrels 30 gram
 • verse laurier
 • Verder kan je nog experimenteren met verse kruiden zoals Lavas, Koriander, Kervel, een goede groenteman helpt u graag met ideeën. En het is een flinke hoeveelheid kool dus er mag best veel kruiden in.

Maak de kool schoon door de buitenste bladeren van de kool af te halen. Als je een keukenmachine hebt gebruik je die om de kool te raspen. Snij voor het raspen het hart van de kool weg. Heb je geen keukenmachine dan ben je wel even bezig. Maar het kan ook, je snijdt dan de kool fijn. De kool hoeft niet te worden gewassen. Je hebt immers de slechte stukken en de buitenkant weggehaald.

geraspte kool om zelf zuurkoolgeraspte kool om zelf zuurkool

 

 

 

 

 

 

Als alle kool is gesneden en/of geraspt ga je het vat vullen. De droge kruiden en het zout hussel je in een kom alvast door elkaar. Dan begin je met een laagje kool, een deel van het zout en de droge kruiden. Hier en daar een laurierblad, een stuk lavas (laat deze heel, dan kan die er later weer uit), verder bekijk je per kruid of je die fijn wilt of niet. Zo vul je om en om het vat met de kool en de kruiden.

spitskool, wittekoolkruiden om zelf kruidenzuurkool te maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je hoeft geen water toe te voegen, want door het zout laat de kool zijn vocht los. Bij is het voorgekomen dat een vat overliep door het vele koolsap wat los kwam. Als je net als is 10 kolen hebt genomen heb je een enorme hoeveelheid kool. Toch gaat er meer van in het vat dan je denkt. Het wordt zuurkool doordat je het aanstampt. Ik heb zelf met met vuisten en mijn gewicht de kool in het vat gekregen, maar je kan beter zorgen dat je een houten stamper hebt waarmee je de kool in het vat doet. Tijdens dat stampen begin ineens het sap lost te komen. Als je een echt zuurkoolvat hebt als ik dan neem je als laatste een paar hele koolbladeren, je legt die op de kool en vervolgens leg je de dekstenen op de kool. Als je teveel kool hebt genomen gaat dat erg lastig. Neem dus niet teveel. zuurkool maken met een stenen zuurkoolvatzuurkool maken met een stenen zuurkoolvat
De dekstenen moeten onder het sap staan. Heb je net zo een vat als ik dan leg je de deksel op het van en je vult de rand met water. Nu kan er wel lucht uit maar geen lucht in. Nu moet het vat 4 tot 7 dagen warm staan, kamertemperatuur. De lucht die uit het vat komt door de gisting kan luchtjes veroorzaken. Na een week moet het vat kouder geplaatst worden. In een schone schuur of zolder of iets dergelijks. Zorg wel voor hygiëne, het gaat tenslotte om eten. Een schuur waar ook brommers staan is minder geschikt. Dan is het is het wachten geblazen, na vier tot zes weken is de zuurkool klaar. Hoe langer je wacht hoe lekkerder het wordt. zuurkool maken met een stenen zuurkoolvat

5.00 avg. rating (70% score) - 1 vote

10 thoughts on “Zuurkool maken

 1. ik heb zelf zuurkool ingemaakt als het klaar is en ik het uit het vat pak moet ik het dan eerst wassen of kan ik zo uit het vat gebruiken

  mvg mariet

  • Hallo Mariet,

   Heb je nu al zuurkool gemaakt? Het is pas augustus, zorg wel dat het over een week of twee koeler komt te staan dan. Anders bederft het. Wij eten de zuurkool zo uit het vat. Even uit laten lekken, niet wassen want dan gaat heel veel smaak verloren. Het gistingsproces zorgt ervoor dat je zuurkool goed schoon is, tijdens het gisten gaan alle eventuele niet gewenste bacteriën dood.

   Daarom werd het vroeger ook heel vaak op schepen meegenomen.
   Hartelijke groeten,
   Rob

 2. Graag uw advies. Ik heb alles volgens de regeltjes gedaan om zuurkool te maken. Echter nu is de kool in mijn pot droog komen te vallen. Hoe kan ik dit aanvullen of moet ik dit als verloren beschouwen?
  Bijvoorbaat hartelijke dank voor uw raad.
  Met vriendelijke groe,
  Rop Monster.

 3. Hallo Rop,

  Tot nu toe heb ik als ik zuurkool maakte dit niet meegemaakt. Heb je wel voldoende zout gebruikt? Het zout zorgt ervoor dat de kool zijn vocht loslaat. Bij mij liet de kool zoveel vocht los dat het vat overliep. Het vocht laat bij mijn kool los als ik aan het aanstampen ben, dus ook goed aanstampen. Je kan je vuisten gebruiken. Als dat niet gaat kan je ook een stevige fles nemen.

  De kool moet wel onder de vloeistof zitten, dus in jou geval zou ik er water met zout aan toevoegen tot de kool onderwater zit.

  Groeten en succes,
  Rob

 4. Hoi Rob.
  Ik heb dacht ik al gereageerd maar heb denk ik iets fouts gedaan ik kan mijn berichtje n iet meer terug vinden.

  Ik stel mijn vraag nog eens.

  Ik lees regelmatig dat zuurkool zuur word door melkzuurbacterien.
  Maar ik lees dus nergens dat je melk in de zuurkool moet doen om het zuur te krijgen.

  Mijn leiding gevende houd voet bij stuk dat er WEL melk bij moet.
  Kun jij mij andwoord geven op mijn vraag????
  groeten esther.

 5. Een eetlepel karnemelk per kg brengt de melkzuurgisting wat snelle op gang maar heeft niets te maken met de zure smaak van zuurkool.

  • Bedankt voor je tip, het is alweer bijna tijd om het vat te vullen, ik ga jouw tip uitproberen.

 6. Ik maak al jaren zelf zuurkool. Dit gaat erg goed, maar ik vind onze kool altijd meer zout dan zuur. Hoe zou dit komen? Ik voeg alleen zout en kruiden toe.

  • Hallo,

   Ik heb dat zelf ook een keer gehad, vooral omdat ik graag op gevoel werk had een keer mijn gevoel me in de steek gelaten en had ik te veel zout in de kool gedaan. De kool wilde in dat geval niet gaan gisten. Tijdens het gist-proces wordt het zout in zuur omgezet. Als je dan teveel zout toevoegt wordt niet alle zout omgezet. Probeer het de volgende keer eens met wat minder zout.

   Ik heb zelf dit jaar geen zuurkool gemaakt omdat het te warm bleef. En mijn vat past niet in de koelkast 🙂

   Veel succes,
   Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *