Saganaki Cheese

Saganaki Cheese

Het woord Saganaki is de verkleinvorm van Sagani, een Grieks woord wat een bakpan met twee handvatten aanduidt. Etymologisch is de herkomst Turks waar het woord sahan een koperen bord aanduidt. De Turken hebben het weer overgenomen van het Arabische woord. Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Saganaki

Saganaki Cheese

Wat je nodig hebt

  • 400 gram Gruyere
  • twee eieren
  • bloem
  • paneermeel
  • olijfolie
  • Citroen of limoen

Voorbereiding,je kan het beste de Saganaki Cheese een dag van te voren klaarmaken en op de dag dat je ze nodig hebt afbakken. Maar je kan ook achter elkaar doorgaan. Ik laat de kaas met zijn jas van bloem en paneer rusten zodat dat beter kan hechten. Deze voorbereiding is een half uur werk, en het bakken 15 minuten.
Dit is een heerlijk Grieks Gerecht, heerlijk als bijgerecht en hoort erbij als u Grieks kookt.

Gruyere als je geen griekse kaas kan vindenGruyere als je geen griekse kaas kan vinden, om Saganaki Cheese te maken
Bij de kaasboer heb ik gevraagd om twee plakken Gruyere van ongeveer een centimeter dik. Deze twee plakken haal ik de schil vanaf en snij ze elk in twee stukken. Zodat ik vier Saganaki Cheese kan maken. Daarna leg ik de plakken één voor één in het losgeklopte ei. En daarna leg ik ze op het bord met bloem, zodat ze helemaal zijn bedekt met bloem. Als je tijd hebt zet je dit even weg zodat de bloem zich beter aan de kaas kan hechten.

Na een uur of iets dergelijks neem ik de plakken kaas met bloem weer en leg ze weer in het losgeklopte ei. En vervolgens leg ik ze in het paneermeel. Zorg ervoor dat ze helemaal zijn bedekt met paneermeel. Weer als je tijd hebt zet je dit weer even weg om het paneermeel zit te laten hechten aan de kaas. Ik heb zelf dit gedeelte een dag voordat ik het gerecht nodig had gemaakt.
Gruyere als je geen griekse kaas kan vinden, om Saganaki Cheese te makenGruyere als je geen griekse kaas kan vinden, om Saganaki Cheese te maken
Ik heb dit gerecht twee keer gemaakt, de eerste keer ging het helemaal mis. Ik had namelijk de kaas op een laag vuurtje opgezet, en daardoor ging de kaas helemaal smelten en had ik een plas met gesmolten kaas in mijn pan. Wat opzich nog lekker smaakte ook, maar het is niet de bedoeling. Dus, neem een koekepan doe er royaal olijfolie in, verwarm de olie flink. Dat er bijna rook afkomt. Dan doe je de plakken per twee in de pan. Ze zijn goed als ze goudbruin zijn gebakken en als ze beginnen met leeglopen. Eigenlijk moet je ze uit de olie halen voordat ze beginnen met leeglopen. Maar een heel klein beetje is niet erg.
Gruyere als je geen griekse kaas kan vinden, om Saganaki Cheese te makenGruyere als je geen griekse kaas kan vinden, om Saganaki Cheese te maken

Zou heb je ineens vier Saganaki Cheese. Serveer ze met een schijfje citroen of limoen.

Maar Letop! Op sommige momenten tijdens het bakken kan het behoorlijk spetteren, dus pas op met de hete olie.
[recaptcha_form]

5.00 avg. rating (65% score) - 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *