Oma’s appeltaart

Ik zie nog hoe mijn oma in de keuken stond een appeltaart te bakken. Dat was echt de lekkerste appeltaart die ik ooit heb gebakken. Vandaag maak ik er één en ik weet zeker dat ze over mijn schouder mee kijkt of ik het wel goed doe.
Oma's AppeltaartVoor de vulling
100 gram Rozijnen
Rum
75 gram witte bastersuiker
Een dessertlepel kaneelpoeder
Een paar eetlepels wittebloem
1,5 kilo zure appels (bijv. Goudrenette)
Voor het deeg
300 gram bloem
200 gram boter
snufje zout
125 gram witte basterdsuiker
1 klein ei

Bereidingstijd: Ongeveer een uur. Hangt af hoe snel je appels kan schillen

Ik begin met de rozijnen in een bakje te laten weken met rum. Hoe langer die in de rum staan hoe beter, en aangezien ik hier een hele middag mee bezig ben begin ik daarmee.Oma's appeltaart

Op tv zie je koks als Rudolf, die maken hun deeg op het aanrecht, dus dat wilde ik ook een keer proberen en dat werkt best goed. Oma maakte haar deeg in een deegkom. Als je dat liever doet werkt dat ook. Ik heb eerste de bloem, de boter en de basterdsuiker een beetje door elkaar gekneed en vervolgens het ei erbij gedaan. Dat alles in ongeveer 5 minuten door elkaar gekneed tot het een mooie egale bal begint te worden. Bij mij werd het niet gelijk een egale bal dus heb ik een eetlepel water over het deeg gegooid. Nadat het een mooie egale bal was heb ik het afgedekt in de koelkast gezet.Oma's appeltaart
Oma's appeltaartOma's appeltaart
In de tussentijd begin ik met de appeltjes. Ik schrijf hierboven zure appeltjes, in de winkel waren er goudrenetten, die zijn meestal het best geschikt voor appeltaart. Het belangrijkste is, dat het zure appels zijn.
Ik gooi de witte basterd suiker en de kaneel voor de vulling in een kom, dan schil ik de appels en snij die in grove stukken, elke kwart appel snij ik in zes tot acht stukken. De stukken appel gooi ik op de suiker met kaneel. En tijdens het schillen meng ik steeds de suiker, kaneel en appel door elkaar. Als ik klaar ben met de appels schillen gooi ik ook de rozijnen met de rum op de appels. Sommige mensen laten de rum weglopen uit de rozijnen, dat vind ik zonde dus die gooi ik ook door het appelmengsel. Het wordt dan wat vochtig, ook kunnen appeltjes nogal wat sap loslaten tijdens het schillen. Om die reden gooi ik wat eetlepels bloem door de appels. Zodat het een wat minder vochtig mengel wordt. Want alles wat dit mengel heeft, heeft heel veel smaak. Dus ik wil alles in mijn taart.Oma's appeltaart

Dan neem ik een springvorm van ongeveer 25cm doorsnee. Deze smeer ik in met boter en daarna met bloem. Dan neem ik het deeg uit de koelkast. Ik snij een kwart van het deeg af voor de garnering. Dan strooi ik een laag bloem over het aanrecht, en met een deegroller rol ik een mooie lap deeg uit. Ik rol het net zo lang uit totdat ik de bodem van mijn springvorm ruimschoots kan bedekken. Dan snij ik de bodem van mijn springvorm uit de lap, die haal ik met een mes van mijn aanrecht af. Het overige deeg kneed ik tot een rol en leg die tegen de wand van de springvorm. Dat kneed ik zo totdat de springvorm helemaal mooi is bekleed. Oma's appeltaartOma's appeltaart

 

 

 

 

Vervolgens doe ik de appeltjes met suiker, rozijnen kaneel mengsel in de bekleedde springvorm. Ik strijk alles plat. Het stuk deeg wat ik bewaart heb, rol ik uit op een bebloemd aanrecht. En ik snij er strookjes van waarmee ik de bovenkant bekleed. Net zo als oma. Dan bak ik de taart op 185 graden in 45 minuten goudbruin. Wel ga ik elke 15 minuten kijken.

Als de taart in de oven staat is het net of oma er weer even echt is.
Oma's appeltaart

4.00 avg. rating (60% score) - 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *