Griekse Halvas

Griekse Halvas

Een lekkernij uit Griekenland, ooit hadden we een keer een Turkse heer op visite te eten, we hadden toen ook Halvas gemaakt, hij vertelde ons dat dit ook Turks is. En dat men het vaak eet tijdens de Ramadan gelijk na zonsondergang om snel veel koolhydraten binnen te krijgen.
Griekse HalvasIn Griekenland kan je vaak Halvas kopen die verpakt zijn, die hebben we nog niet geprobeerd, maar ze zijn heel makkelijk met simpele producten zelf te maken.
– 75gram grof Griesmeel
– 1,25dl Melk
– 1,25dl Water
– 125gram Suiker
– 30gram Amandel schaafsel
– 1 zakje Vanille
– 65gram Ongezouten (room)boter
– eventueel een halve theelepel kaneel en wat muntblaadjes voor de garnering
Bereidingstijd: 10 tot 20 minuten
Opgelet! Dit gerecht wordt koud opgediend, dus je moet bij de voorbereiding rekening houden met de afkoelingstijd. Het is een nagerecht, en moet nadat het klaar is ongeveer een uur afkoelen.
Deze hoeveelheid is voor drie tot vier personen, het is natuurlijk afhankelijk van of je nog meer ander dessert erbij heeft.

Begin met de melk en het water en de suiker te mengen, laat het koken om de suiker op te lossen.
Tegelijkertijd sauteer je het amandelschaafsel. Sauteren is bakken zonder dat de boter of de amandelen kleuren, dus alles op een laag pitje. Doe nu het griesmeel erbij, bak dit ook nog een paar minuten en roer alles door elkaar zodat je een egale massa hebt.

Griekse HalvasPas bij deze stap op want het kan nu erg gaan spetteren. Begin nu met een heel klein scheutje van het melk/water/suiker mengsel bij de rouge van amandel en griesmeel te gooien. Roer dit tot een egale massa. Let op het is belangrijk dat je begint met kleine scheutjes anders kan je klontjes krijgen.

Griekse HalvasGooi nu steeds grotere hoeveelheden van je water/melk mengsel in het noten-mengsel, roer het steeds tot een egale massa, die loslaat van de pan.

Griekse HalvasOp het laatst heb je een dikke massa die helemaal egaal is, het klinkt moeilijk maar dat is het niet. Het enige is dat je moet opletten niet te snel de vloeistof bij de noten en griesmeel te gooien. Neem nu de vormen waar je de halvas in wilt laten afkoelen, die moeten zijn ingevet met boter. Stort nu je mengsel in de vorm. Wij hebben voor de foto twee vormen genomen, maar dat mag je helemaal zelf bepalen, uiteindelijk is het het lekkerst als de halvas tussen de 1,5 en 2 cm dik worden.
Strijk je mengsel zo glad mogelijk in de vorm en laat het afkoelen. Zet de halvas als ze voldoende zijn afgekoeld nog een tijdje in de koelkast. Voor het opdienen stort je het uit de vorm op een bord of plaat waar je het op wilt opdienen. Je kan het voorzichtig met een spatel uit de vorm wurmen. Eenmaal op het bord snij de halvas in blokjes van twee centimeter in het vierkant. Als garnering kan je er een blaadje munt bijleggen, strooi er eventueel wat kaneel over. En het smaakt heerlijk bij ijs en/of baklava. (Ik ga Alexandra lief aankijken zodat ze een keer Baklava voor ons maakt)

Griekse Halvas

5.00 avg. rating (70% score) - 1 vote

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *